Χημικά Peelings

Τα Xημικά Peelings είναι μια μέθοδος ανάπλασης του δέρματος με τη χρήση χημικών ουσιών, οι οποίες διεισδύουν ελεγχόμενα στην επιδερμίδα και το χόριο.

Τα Peelings προκαλούν απολέπιση των κερατινοκυττάρων και αναγέννηση της επιδερμίδας, σχηματισμό νέου κολλαγόνου του χορίου και παραγωγή νέων ελαστικών ινών, η οποία μπορεί να συνεχίζεται επί 6 μήνες. Επίσης, έχουν φαγεσωρολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Συναντάμε τρεις βασικούς τύπους χημικού peeling, ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων, το βάθος της διείσδυσης της ουσίας, τον βαθμό της απολέπισης και τον χρόνο επούλωσης του δέρματος:

 • Επιφανειακό
 • Μέσου βάθους
 • Βαθύ

Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση των peelings:

Η βασική τους ένδειξη είναι η Γήρανση και η Φωτογήρανση του δέρματος, οι Δυσχρωμίεςκαφέ κηλίδες – πανάδες, η Αναδόμηση του δέρματος, η θεραπεία της Ακμής, οι Ουλές της Ακμής, οι διεσταλμένοι πόροι και το λιπαρό δέρμα.

Η ποικιλία των peelings και των συνδυασμών τους επιτρέπει μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών σε ποικίλα προβλήματα, τύπους δέρματος και ηλικίες ασθενών.

Αυτή η μοναδική δυνατότητα καθιστά εντελώς ξεχωριστή αυτή τη θεραπεία!

Ποιές είναι οι ενδείξεις των Χημικών Peelings;

Τι βελτίωση να περιμένω μετά την εφαρμογή;

Μετά την εφαρμογή μια σειράς Χημικών peelings διαπιστώνουμε :

 • Λείανση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων
 • Λείανση ακνεϊκών ουλών
 • Λεύκανση
 • Ομοιόμορφο χρωματικό τόνο
 • φωτεινό και λαμπερό δέρμα με απαλή υφή
 • μείωση του μεγέθους των διεσταλμένων πόρων
 • σφριγηλό και νεανικό δέρμα

Τα ώριμα, πρόωρα γηρασμένα και φωτογηρασμένα δέρματα χαρακτηρίζονται από σημαντική ελάττωση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, μειωμένη ικανότητα να συγκρατούν νερό, αύξηση των ελευθέρων ριζών, ελάττωση των ελαστικών ινών και των ινοβλαστών στο χόριο. Ελάττωση των ινοβλαστών σημαίνει ελάττωση της παραγωγής κολλαγόνου Ι και ΙΙΙ στο θηλώδες χόριο. Χαρακτηριστικά, οι δεσμίδες του κολλαγόνου κατακερματίζονται και αποπροσανατολίζονται. Τα Χημικά peeling απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και προκαλούν ελεγχόμενη απολέπιση, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αναγέννηση της επιδερμίδας και του χορίου, καθώς και την αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου στο χόριο.

Τα χημικά peelings εφαρμόζονται κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, τα χέρια, τη πλάτη και σε κάποιες περιπτώσεις και τα πόδια.

Στο Ιατρικό Κέντρο Αισθητικής Δερματολογίας DermAesthete Clinic η επιλογή του peeling γίνεται μετά από προσεκτική διάγνωση για την επιλογή του κατάλληλου είδους peeling, ανάλογα με το στόχο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δέρματος του κάθε ατόμου.

Τι είναι τα ΑΗΑ Peelings ή Peelings με Οξέα Φρούτων;

Είναι επιφανειακά peelings, διαφόρων συγκεντρώσεων Α-Υδροξυοξέων (AHA), όπως το γλυκολικό, το κιτρικό και το γαλακτικό οξύ, τα οποία είναι γνωστά και ως οξέα φρούτων γιατί προέρχονται από φρούτα και άλλα τρόφιμα.

Τα οξέα αυτά έχουν αντιγηραντική και αντιοξειδωτική δράση και στοχεύουν στην ανανέωση του δέρματος μέσω της απομάκρυνσης των κατεστραμμένων κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας. Η διαδικασία αυτή διεγείρει την κυτταρική ανανέωση και την αναδόμηση του δέρματος. Αποτέλεσμα αυτών είναι ένα δέρμα πιο υγιές, σφριγηλό και ελαστικό.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων χημικών Peeling;

 • Δεν είναι τοξικά για τα κύτταρα του δέρματος
 • Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά
 • Προκαλούν μια επιφανειακή μη ορατή απολέπιση
 • Ενισχύουν τον ρυθμό ανανέωσης του δέρματος
 • Δεν έχουν μεγάλο διάστημα επούλωσης, ούτε απαιτείται παραμονή στο σπίτι ( no downtime )
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με άλλες θεραπείες Αντιγήρανσης

Τι είναι τα Peeling Σαλικυλικού Οξέος;

Είναι επιφανειακά peeling ιδανικά για την θεραπεία της φαγεσωρικής Ακμής, επιφανειακών Ουλών Ακμής, Μελάσματος, Φωτογήρανσης και ανωμαλιών της υφής του δέρματος.

Τα Peeling Σαλικυλικού Οξέος Αντενδείκνυνται σε ασθενείς που έχουν αλλεργία στην Ασπιρίνη.

Τι είναι τα Peeling μέσου βάθους;

Στον τύπο αυτό χρησιμοποιείται τριχλωροξικό οξύ (TCA) σε διάφορες συγκεντρώσεις. Το συγκεκριμένο διάλυμα εισχωρεί πιο βαθιά στο δέρμα, έως το άνω δικτυωτό χόριο, επομένως έχουμε μεγαλύτερο downtime και παραμονή στο σπίτι για μερικές μέρες.

Απαιτείται η καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας για μερικούς μήνες μετά τη θεραπεία.

Τι είναι το βαθύ χημικό peeling;

Το βαθύ χημικό peeling πραγματοποιείται με τη χρήση Φαινόλης, το ισχυρότερο από τα χημικά διαλύματα και εισχωρεί μέχρι το μέσο δικτυωτό χόριο. Κατά την εφαρμογή του απαιτείται παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας με μόνιτορ, διότι η φαινόλη μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες. Γίνεται στο νοσοκομείο, έχει παρατεταμένο downtime και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη υποχρωμία στα σκούρα δέρματα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι όσο βαθύτερο είναι το χημικό peeling τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως έγκαυμα, μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση, ουλοποίηση.