Γιατί Είναι Σημαντικός ο Βαθύς Καθαρισμός Προσώπου και Κάθε Πότε Πρέπει να Γίνεται;

Είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή διατροφή, το μακιγιάζ, το άγχος, αλλά και διάφοροι γενετικοί/ορμονικοί παράγοντες συμβάλλουν σε διαταραχές του δέρματος, όπως η υπερέκκριση σμήγματος, η υπερβολική λιπαρότητα ή η αφυδάτωση. Επομένως, ο καθημερινός καθαρισμός του δέρματος είναι απολύτως σημαντικός και απαραίτητος για κάθε άτομο, ενώ θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).
Πότε, όμως, το δέρμα χρειάζεται έναν επαγγελματικό, βαθύ καθαρισμό και γιατί;

Γιατί είναι Σημαντικός ο Βαθύς Καθαρισμός;
Όπως προαναφέραμε, η υπερέκκριση σμήγματος οδηγεί αναπόφευκτα σε προβλήματα του δέρματος του προσώπου. Και παρόλο που ο καθημερινός καθαρισμός είναι σημαντικός και βοηθά στην καταπολέμησή τους, ορισμένα από αυτά είναι πιο έντονα και επίμονα, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούν και πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική παραγωγή σμήγματος σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες προκαλεί απόφραξη των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων, δημιουργώντας διαταραχές όπως οι ανοιχτοί φαγέσωρες (κοινώς μαύρα στίγματα), οι κλειστοί φαγέσωρες (λευκά στίγματα), οι κύστεις και οι φλεγμονώδεις βλάβες. Δηλαδή, προδιαθέτει στην εμφάνιση της Ακμής.

Η Ακμή, σε αντίθεση με ό, τι μπορεί να πιστεύουμε ή να έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα, δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους εφήβους. Αρκετοί γενετικοί, ορμονικοί παράγοντες, αλλά και καθημερινές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν Ακμή.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι Ακμής που μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία, όπως η Ακμή των ενηλίκων γυναικών, η Ακμή που οφείλεται σε λιπαρές ουσίες (pomade Acne), η Ακμή από καλλυντικά (cosmetic Acne), η Ακμή που οφείλεται σε φάρμακα (drug-induced Acne) και η επαγγελματική Ακμή.
Η Ακμή, με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει ουλές και μόνιμα σημάδια στα στρώματα της επιδερμίδας, που έχουν ως αποτέλεσμα πρόσθετα συναισθήματα άγχους και διαταραχές στην αυτοεκτίμησή μας.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται απαραίτητη για την διατήρηση της ασφάλειάς μας, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί ή και να προκύψει από το πουθενά. Αν έχετε ακούσει τον όρο “Mascne” (Mask + Acne) τον τελευταίο καιρό, πιθανότατα γνωρίζετε σε τι αναφερόμαστε ή ίσως έχετε επηρεαστεί κι εσείς οι ίδιοι. Η χρήση μάσκας, σε συνδυασμό με τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί να εντείνει τυχόν υποκείμενα προβλήματα. Οι συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας στο δέρμα, που οφείλονται στους υδρατμούς που εκπνέονται μέσα στη μάσκα, προκαλούν οίδημα των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων. Πράγμα που οδηγεί στη δημιουργία φλεγμονώδους Ακμής (κόκκινα σπυράκια). Παράλληλα, λόγω της στενής επαφής και της τριβής με τα ανώτερα στρώματα του δέρματος, η μάσκα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη βακτηρίων. Όλα αυτά οδηγούν σε breakouts, τις γνωστές – και καθόλου ευχάριστες – εξάρσεις της ακμής.

Είμαστε καταδικασμένοι δηλαδή;

Προφανώς και όχι! Μια καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού, τόνωσης, ενυδάτωσης και αντηλιακής προστασίας είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων. Ωστόσο, είναι επίσης απαραίτητο ότι πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ένας βαθύς καθαρισμός, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά.
Ο στόχος ενός σωστού, επαγγελματικού βαθύ καθαρισμού είναι η πλήρης αναδόμηση και αναζωογόνηση του συνόλου των στρωμάτων της επιδερμίδας, μέσα από 4 βασικά στάδια:
• Απολέπιση/ Αφαίρεση νεκρών κυττάρων
• Καθαρισμός/ Εξαγωγή φαγεσώρων, κύστεων, κεχρίων και σμήγματος
• Λείανση/ Απομάκρυνση ρύπων
• Ανάπλαση
Επιπλέον, ο βαθύς καθαρισμός λειτουργεί και ως στάδιο προετοιμασίας του δέρματος για μια σειρά άλλων, εξίσου σημαντικών θεραπειών, όπως τα χημικά peeling, η ενυδάτωση και οι θεραπείες αντιγήρανσης.

Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται;
Ο βαθύς καθαρισμός είναι κατάλληλος για άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, ενώ η συχνότητα με την οποία πρέπει να πραγματοποιείται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο δέρματος του ατόμου. Για τα άτομα με κανονικό δέρμα συνιστούμε τον καθαρισμό κάθε 6-8 μήνες, ενώ για τα άτομα με λιπαρό ή μεικτό δέρμα θα ήταν καλό να γίνεται πιο συχνά, δηλαδή κάθε 3-4 μήνες. Για άτομα που υποφέρουν από Ακμή, η συχνότητα εξαρτάται από το είδος της Ακμής (φαγεσωρική, μεικτή) και καθορίζεται από τον Δερματολόγο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ο βαθύς καθαρισμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλή υγεία του δέρματος του προσώπου, καθώς συμβάλλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω διαφόρων παραγόντων, στη πρόληψη της Ακμής και στη γενική βελτίωση και αναζωογόνησή του δέρματος.

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι, για να είναι αποτελεσματικός ο καθαρισμός, δεν αρκεί να πραγματοποιηθεί μόνο μία φορά. Πρόκειται για κάτι που πρέπει να περιλαμβάνεται σταθερά στο πρόγραμμά μας και να μην παραμελείται λόγω των υποχρεώσεων της καθημερινότητας.

Εσείς πότε θα κλείσετε το επόμενο ραντεβού σας;