Ακμή

Θεραπεία Ακμής

Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Άρτεμις Πινακουλάκη, επιστημονικά υπεύθυνη της DermAesthete Clinic, είναι εξειδικευμένη στις τεχνικές μελέτης και στην θεραπεία Ακμής υπό την επίβλεψη του Professor W.J. Cunliffe στο Leeds Foundation For Research. Έχει εργαστεί στο Τμήμα Ακμής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου LGI στο Leeds της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει θεραπεύσει επιτυχώς πάνω από 60.000 ασθενείς με Ακμή στο ιδιωτικό της ιατρείο στον Πειραιά.

 

previous arrow
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
Θεραπεία Ακμής DermAesthete Clinic
peritatika-akmi-1
peritatika-akmi-2
peritatika-akmi-6
peritatika-akmi-5
peritatika-akmi-7
peritatika-akmi-7
peritatika-akmi-7
peritatika-akmi-7
peritatika-akmi-7
peritatika-akmi-7
peritatika-akmi-7
peritatika-akmi-7
peritatika-akmi-7
akmi6
akmi
akmi1
akmi2
akmi3
akmi4
akmi5
next arrow

 

Τι είναι η Ακμή;

Η Ακμή είναι μια χρόνια αποφρακτική και φλεγμονώδης νόσος της τριχοσμηγματογόνου μονάδας

Αποτελεί τη συχνότερη δερματική πάθηση που έχει υφέσεις και εξάρσεις.

Προσβάλλει ιδιαίτερα το  πρόσωπο και το άνω μέρος του κορμού (στήθος, ράχη, ώμοι), γιατί στις περιοχές αυτές βρίσκονται τριχικοί θύλακοι και σμηγματογόνοι αδένες  που είναι υπερευαίσθητοι στις ανδρογόνες ορμόνες. 

Το 75-95% των εφήβων εμφανίζει Ακμή. Αν και σαφής τρόπος μεταφοράς από γενιά σε γενιά δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, υπάρχει γενετικό υπόστρωμα στην εμφάνιση της Ακμής. Αυτό είναι προφανές στις βαρείες μορφές της νόσου.

Η θεραπεία της Ακμής επιβάλλεται, διότι είναι από τις λίγες δερματικές παθήσεις που αφήνει ουλές.

Έχει τεράστιο ψυχολογικό κόστος, ιδίως στους έφηβους και νεαρούς ενήλικες ασθενείς. Όπως έλλειψη αυτοπεποίθησης, κοινωνική φοβία, απόσυρση, εσωστρέφεια, άγχος. Γιαυτό δεν πρέπει να αφήνουμε την Ακμή χωρίς αγωγή.

Ποιά είναι τα 4 στάδια εξέλιξης της παθογενετικής διαδικασίας της Ακμής;

1.  Ανώμαλη υπερπαραγωγή και συγκόλληση των κερατινοκυττάρων – Δημιουργία Μικροφαγέσωρα:

Τα κερατινοκύτταρα  που βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα του τριχοσμηγματογόνου θύλακα δημιουργούν ένα κεράτινο έμβολο που αποφράσσει και διατείνει τον θύλακα και αποτελεί τον λεγόμενο μικροφαγέσωρα.

Ο μικροφαγέσωρας είναι η πρώτη στοιχειώδης βλάβη της Ακμής και δεν είναι ορατός στην επιφάνεια του δέρματος. Στη συνέχεια, εξελίσσεται σε ανοιχτό ή κλειστό φαγέσωρα  (μη φλεγμονώδεις βλάβες), καθώς και σε φλύκταινα, βλατίδα, οζίδιο, κύστη (φλεγμονώδεις βλάβες).

2.  Επίδραση Ανδρογόνων Ορμονών στους Σμηγματογόνους Αδένες – Υπερέκκριση σμήγματος:

Αυτό που έχει σημασία στην Ακμή είναι η “υπερευαισθησία” των σμηγματογόνων αδένων στις ανδρογόνες ορμόνες κι όχι η ποσότητα τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις που οι Α.Ο είναι αυξημένες, όπως π.χ. στις πολυκυστικές ωοθήκες ή στην ανεπάρκεια της 11 και της 21 υδροξυλάσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία της Ακμής είναι η λιπαρότητα του δέρματος και μάλιστα αυτή είναι ευθέως ανάλογη με την βαρύτητα της νόσου.

3.  Υπερανάπτυξη του αναερόβιου βακτηρίου Propionibacterium Acnes (P. acnes):

Το P. acnes αποτελεί φυσιολογικό σαπρόφυτο της δερματικής χλωρίδας. Όμως, στο περιβάλλον του αποφραχθέντα θύλακα, υπάρχουν χαμηλή τάση οξυγόνου και άφθονο σμήγμα. Αυτές είναι ιδανικές συνθήκες για την υπερπαραγωγή του P. acnes και των ενζύμων του. Έτσι πυροδοτείται η φλεγμονή.

4.  Πυροδότηση ανοσολογικών αντιδράσεων – Δημιουργία Φλεγμονής:

Οι φλεγμονώδεις βλάβες της Ακμής (φλύκταινες, βλατίδες, οζίδια, κύστεις) εμφανίζονται σαν επακόλουθο των παραπάνω σταδίων. Δυστυχώς, αρκετές από αυτές αφήνουν δύσμορφες Ουλές, κατά την αποδρομή τους.

Ποιά είναι η σωστή θεραπεία της Ακμής ;

Ο κάθε ασθενής αξίζει την προσοχή και την πλήρη κατανόησή μας στα ιδιαίτερα προβλήματά του.

Για να αντιμετωπιστεί σωστά η Ακμή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η σωστή αξιολόγηση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Γιαυτό και απαιτείται προσεκτική λήψη ιστορικού, προσεκτική εξέταση και ταξινόμηση της Ακμής (κατά Cunliffe από 0-10) και διερεύνηση των πιθανών αιτίων εμφάνισης της νόσου.

Το ελάχιστο χρονικό διάστημα στην θεραπεία της Ακμής είναι 6 μήνες. Αυτό που προσδοκούμε κατά τη διάρκεια της αγωγής είναι σταδιακή βελτίωση με σταθερούς ρυθμούς.

Το τέλος (end point) για τη θεραπεία της Ακμής πρέπει να είναι η 100%  βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και η συντήρηση του αποτελέσματος. Η ταχύτητα με την οποία φτάνουμε στο end point στη θεραπεία της Ακμής εξαρτάται από τη συμμόρφωση του ασθενούς .

Ποιές είναι οι μέθοδοι για τη θεραπεία της Ακμής στη DermAesthete Clinic;

Οι Θεραπείες της Ακμής κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες, τις βασικές και τις εναλλακτικές θεραπείες:

  • Οι Βασικές Θεραπείες είναι φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται τοπικά (Ρετινοειδή, Αντιβιοτικά, Υπεροξείδιο του Βενζολίου,κα) ή συστηματικά (Αντιβιοτικά, Αντιανδρογόνα, Ισοτρετινοΐνη) στον ασθενή.
  • Οι Εναλλακτικές Θεραπείες πραγματοποιούνται με τη χρήση Energy Based Devices (LED, Laser) και Χημικών Peelings χωρίς να χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή, γεγονός που τις κάνει άκρως δημοφιλείς.

Στη DermAesthete Clinic η εξειδικευμένη στη θεραπεία της Ακμής, Δερματολόγος Άρτεμις Πινακουλάκη, επιλέγει την ενδεδειγμένη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της Ακμής, το ιστορικό και την ηλικία του κάθε ασθενή με πολύ-πολύ προσεκτική αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης.

Φαγεσωροεξαγωγή: Επεμβατική Θεραπεία της Φαγεσωρικής Ακμής
Χημικά Peelings
Dermaceutic Peels
Φωτοδυναμική θεραπεία Ακμής Celluma LED Pro
Φωτοδυναμικό Peeling Ακμής
Μεσοθεραπεία

Dermapen

 

Δείτε με ποιές Θεραπείες μπορείτε να εξαλλείψετε τα σημάδια της Ακμής

 

 

Ακολουθήστε μας στο instagram και δείτε περισσότερα video μας!