Τι ακριβώς είναι το Μέλασμα & πώς αντιμετωπίζεται;

Τι ακριβώς είναι το Μέλασμα & πώς αντιμετωπίζεται;
Η λέξη “Μέλασμα” – ή “Χλόασμα” – μπορεί να μη σας θυμίζει κάτι στο πρώτο άκουσμα, πρόκειται όμως για μια μορφή διάχυτης μελάγχρωσης του δέρματος που εμφανίζεται αρκετά συχνά και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, το 90% των περιπτώσεων Μελάσματος αφορά γυναίκες, ενώ μόνο το 10% αφορά άνδρες. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις γνωστές σε όλους μας πανάδες και δυσχρωμίες. Αυτές οι σκούρες κηλίδες που προκαλούνται από το Μέλασμα εκδηλώνονται κυρίως σε σημεία του προσώπου, όπως το μέτωπο, το άνω χείλος, τα ζυγωματικά και το πηγούνι.
Τι προκαλεί την εκδήλωση του Μελάσματος;
Αν και η ακριβής αιτία του Μελάσματος δεν είναι ακόμη σαφής, τα μέχρι τώρα δεδομένα μας δείχνουν ότι το Μέλασμα προτιμά γυναίκες με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα (φωτότυπος III, IV, V), οπότε αναμφίβολα μιλάμε για μελάγχρωση που δεν οφείλεται σε ηλικιακούς παράγοντες, στη χρήση καλλυντικών ή σε ενδοκρινολογικές διαταραχές. Καταλήγουμε, βέβαια, στο συμπέρασμα ότι το Mέλασμα επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό από την εκτεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και την ανεπαρκή αντηλιακή προστασία, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το πρόβλημα είναι πιο εμφανές. Μάλιστα, εάν η υπερβολική έκθεση στον ήλιο συνδυάζεται με τη χρήση φωτοευαισθητοποιών φαρμάκων, τότε η μελάγχρωση εντείνεται περαιτέρω.
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το Μέλασμα επηρεάζει κατά συντριπτική πλειοψηφία τις γυναίκες, και ίσως υπάρχει λόγος γι’ αυτό, καθώς πρόκειται για μια δερματική διαταραχή που φαίνεται να είναι ως ένα βαθμό ορμονοεξαρτώμενη. Δεδομένου λοιπόν ότι πυροδοτείται από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, ούτε ότι είναι πιθανότερο να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της ορμονοθεραπείας ή της λήψης αντισυλληπτικών φαρμάκων.
Ωστόσο, η κληρονομικότητα ενδέχεται επίσης να παίζει ρόλο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά συχνά άτομα με οικογενειακό ιστορικό Μελάσματος αναπτύσσουν επίσης αυτή τη συγκεκριμένη πάθηση του δέρματος.
Πώς μας επηρεάζει;
Θα λέγαμε ότι το Μέλασμα συνιστά πρωτίστως ένα ζήτημα αισθητικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και εξαιρετικά δυσάρεστο. Βλέπετε, παρόλο που οι πανάδες και οι δυσχρωμίες δεν ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προξενήσουν αρνητικά συναισθήματα, ψυχική δυσφορία ή να κλονίσουν την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας, ειδικά εφόσον πλήττουν ένα από τα πιο ορατά σημεία, δηλαδή το πρόσωπο. Ως εκ τούτου, η εμφάνισή τους και η ανάγκη αντιμετώπισής τους δεν πρέπει να υποτιμώνται.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η θεραπεία του Μελάσματος αποτελεί συχνά μια πρόκληση, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να αναζητούν βοήθεια αποκλειστικά από εξειδικευμένα αισθητικά/δερματολογικά κέντρα.
Παράλληλα, είναι σκόπιμο να τονιστεί ότι, όσον αφορά τη θεραπεία του Μελάσματος, η επιθετική προσέγγιση θα πρέπει να αποφεύγεται. Πολλές φορές, λόγω του πανικού που προκαλεί η παρουσία πανάδων και δυσχρωμιών, οι πάσχοντες επιλέγουν δραστικές μεθόδους θεραπείας, όπως βαθιά χημικά peeling ή ablative laser, τα οποία όμως είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να επιδεινώσουν την παρουσία της μελάγχρωσης.
Συνεπώς, αυτό που ενδείκνυται είναι ένα ήπιο θεραπευτικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με τον τύπο του δέρματος και τις ατομικές ανάγκες κάθε ασθενούς, έπειτα από προσεκτική εξέταση από καταρτισμένο δερματολόγο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ένα υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, αλλά και καλύτερα αποτελέσματα. Ορισμένες από τις βέλτιστες θεραπείες είναι η τοπική θεραπεία με ήπια χημικά, αντιοξειδωτικά ή φωτοδυναμικά peeling, η ενέσιμη μεσοθεραπεία κ.λπ. Ταυτόχρονα με τη θεραπεία του Μελάσματος σε ένα εξειδικευμένο αισθητικό/δερματολογικό κέντρο, καλό είναι βέβαια να ακολουθείται και κατ’ οίκον αγωγή, καθ’ υπόδειξη του δερματολόγου.
Τέλος, είναι βασικό να κατανοήσουμε ότι σε κάθε περίπτωση, το Μέλασμα μπορεί να υποτροπιάσει ή ακόμη και να επανεμφανιστεί μετά την επίτευξη της πλήρους ίασης. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση μιας θεραπείας συντήρησης, ενώ υποδεικνύει ότι οφείλουμε να μην αμελούμε τη σωστή και καθημερινή χρήση ενός αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο με τρεις ώρες ή ακόμα συχνότερα όταν επέρχεται εφίδρωση, μετά το κολύμπι κ.λπ. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η αντηλιακή προστασία, εκτός του ότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της θεραπείας του Μελάσματος, αποτελεί και το ισχυρότερο μέσο πρόληψής του, καθώς και μιας σειράς άλλων σοβαρών δερματικών παθήσεων που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο.
Επικοινωνία
- 210 42 27 581
- info@dermaesthete
- Δευτ – Παρ: 13:00 – 21:00