Μύθοι & Αλήθειες για το Botox

Μύθοι & Αλήθειες για το Botox

Το Botox – ή, πιο σωστά, η Βοτουλινική Τοξίνη – αποτελεί μία από τις θεραπείες που μας απασχολούν περισσότερο στον τομέα της αντιγήρανσης, αλλά πιθανότατα και μία από τις πιο παρεξηγημένες. Ενώ πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να προχωρήσουν στην εφαρμογή μιας θεραπείας botox, πολύ συχνά, οι θεωρίες και οι παρανοήσεις που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, ειδικά σχετικά με celebrities, τους κρατούν πίσω. Πρόκειται για ιστορίες που τις περισσότερες φορές δεν είναι ακριβείς ή περιγράφονται υπό το πρίσμα της υπερβολής.
Στη συνέχεια, θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως στην υπόθεση, αναλύοντας ορισμένους μύθους και αλήθειες σχετικά με τη συγκεκριμένη θεραπεία, προκειμένου να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Ας ξεκινήσουμε!

 

Μύθος: Οι θεραπείες Botox είναι τρομερά επεμβατικές.

 

Αλήθεια: Το Botox αποτελεί μια μη επεμβατική, απολύτως ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την εξάλειψη των δυναμικών ρυτίδων, ενώ είναι επίσης εγκεκριμένη από τον αμερικανικό οργανισμό FDA.

Πιο συγκεκριμένα, η Βοτουλινική Τοξίνη είναι μια πρωτεΐνη που προέρχεται από το Gram (+) βακτηρίδιο Clostridium botulinum. Η πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές δόσεις σε συγκεκριμένους μύες του προσώπου ώστε να τους χαλαρώσει. Μέσω αυτής της διαδικασίας διακόπτονται οι έντονες συσπάσεις που δημιουργούν τις γνωστές σε όλους μας ρυτίδες έκφρασης.

 

Μύθος: Το Botox είναι μόνο για διάσημους.

 

Αλήθεια: Η θεραπεία με Βοτουλινική τοξίνη (Botox/Dysport) είναι η συχνότερη και δημοφιλέστερη θεραπεία αντιγήρανσης παγκοσμίως, με ανθρώπους από διάφορες κοινωνικές ομάδες να την επιλέγουν σταθερά.

 

Μύθος: Με τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη (Botox/Dysport) το πρόσωπο θα φαίνεται “ψεύτικο” ή παραμορφωμένο, καθώς αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά και αφαιρούν τη δυνατότητα έκφρασης.

 

Αλήθεια: Το botox εγχέεται σε συγκεκριμένες δόσεις στους υπερδυναμικούς μύες του προσώπου. Όταν εφαρμόζεται από έμπειρους και εξειδικευμένους δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς, η διαδικασία μπορεί να είναι εξαιρετικά ασφαλής και μπορεί να οδηγήσει σε ένα απολύτως φυσικό αποτέλεσμα που διατηρεί την εκφραστικότητα, ενώ παράλληλα απαλλάσσει από τις ανεπιθύμητες ρυτίδες έκφρασης και εξασφαλίζει ένα ξεκούραστο, νεανικό και λαμπερό δέρμα.

 

Μύθος: Εάν η θεραπεία botox δεν επαναληφθεί, οι ρυτίδες και η χαλάρωση του δέρματος θα επιδεινωθούν.

 

Αλήθεια: Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς μόλις σταματήσει η επίδραση του botox, το πρόσωπο θα επανέλθει σταδιακά στην αρχική του κατάσταση και οι μύες θα αρχίσουν να κινούνται και πάλι κανονικά.

 

Μύθος: Η θεραπεία botox είναι κατάλληλη μόνο για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Αλήθεια: Παρότι πρόκειται για μια από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις, δεν ισχύει στο ελάχιστο. Το Botox δεν έχει ηλικία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ρυτίδες έκφρασης που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη θεραπεία ενδέχεται να εμφανιστούν ακόμη και από την ηλικία των 25 ετών. Μάλιστα, τα νεαρά άτομα (20-30 ετών) με υπερδραστήριους μύες μπορούν να επιλέξουν το λεγόμενο “Baby Botox” για την πρόληψη της εμφάνισης μόνιμων στατικών ρυτίδων.

 

Μύθος: To botox διαρκεί λίγο και σταματά να λειτουργεί μετά από επαναλαμβανόμενες θεραπείες.

 

Αλήθεια: Αυτή είναι ακόμη μια λανθασμένη εντύπωση που αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους. Στην πραγματικότητα, όμως, όταν το botox εφαρμόζεται στη σωστή δοσολογία και στα σωστά σημεία, η διάρκειά του κυμαίνεται περίπου στους 4-6 μήνες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συγχρόνως, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των θεραπειών botox που μπορούν να εφαρμοστούν και φυσικά δεν ισχύει η άποψη περί μείωσης της αποτελεσματικότητάς του με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, μελέτες έχουν δείξει ότι με τη σταθερή επανάληψη των θεραπειών, η αποτελεσματικότητα του botox αυξάνεται και οι ρυτίδες εξαλείφονται μόνιμα.

 

Μύθος: Μπορείτε να επωφεληθείτε από προσφορές και εκπτώσεις για να εξασφαλίσετε οικονομικές θεραπείες botox.


Αλήθεια:
Θα λέγαμε ότι αυτή είναι μια από τις πλέον λανθασμένες, αλλά και επικίνδυνες απόψεις που κυκλοφορούν. Λόγω της έντονης δημοτικότητας του botox, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να απευθυνθούν οπουδήποτε και να κάνουν μια θεραπεία. Εντούτοις, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει περιθώριο για εκπτώσεις. Η επιλογή δεν πρέπει να γίνεται με βάση το κόστος, αλλά με βάση την ασφάλειά σας. Πρόκειται για μια ιατρική διαδικασία, όποτε είναι απαραίτητο να προτιμήσετε και να εμπιστευτείτε μόνο έμπειρους και εξειδικευμένους δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς. Το φτηνό botox, εκτός του ότι έχει μικρή διάρκεια ζωής και ανεπαρκή αποτελέσματα, μπορεί να είναι και επικίνδυνο, διότι η προέλευση και η αυθεντικότητα της Βοτουλινικής Τοξίνης, η αραίωσή της και ο τρόπος έγχυσης είναι αμφισβητήσιμα.

 

Ελπίζουμε ότι μέσω της παραπάνω ανάλυσης σας βοηθήσαμε να ξεκαθαρίσετε το τοπίο σχετικά με τις θεραπείες botox, ώστε να μπορέσετε να λάβετε τις σωστές αποφάσεις αν σκοπεύετε να προχωρήσετε στην εφαρμογή τους.