Ακμή Εφήβων – Ενηλίκων:
Ποιες Είναι οι Σημαντικές Επιπτώσεις της & Ποια η Σωστή Θεραπεία;

Μολονότι η Ακμή αποτελεί μία από τις πιο συχνές, χρόνιες δερματικές παθήσεις παγκοσμίως, εξακολουθεί να επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που πλήττει κυρίως τους εφήβους. Η Ακμή, ωστόσο, επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, καθώς ενδέχεται να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή μετά την ενηλικίωση, συνήθως σε γυναίκες αλλά και άνδρες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων γυναικών με Ακμή, η οποία σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην απαραίτητη χρήση μασκών, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19. 

Παρακάτω, θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις της Ακμής, προκειμένου να κατανοήσουμε την κρισιμότητα του προβλήματος, ενώ θα δούμε επίσης ποια είναι η πλέον σύγχρονη προσέγγιση για τη θεραπεία της Ακμής, με στόχο να σας βοηθήσουμε στη λήψη της καλύτερης απόφασης για κάθε περίπτωση.

Εμφάνιση
Ως μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, η Ακμή εμφανίζεται με βλάβες όπως οι κλειστοί ή ανοιχτοί φαγέσωρες, δηλαδή τα λευκά ή μαύρα στίγματα (φαγεσωρική Ακμή), οι φλύκταινες και οι βλατίδες (βλατιδοφλυκταινώδης Ακμή), σε σοβαρότερες περιπτώσεις, οι κύστεις (κυστική Ακμή) και οι δύσμορφες ουλές που καταλείπει το νόσημα όταν υποχωρούν οι φλεγμονώδεις βλάβες. Πιο απλά, εννοούμε τα σπυράκια και τις ουλές που εμφανίζονται στο πρόσωπο, καθώς και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως η πλάτη, οι ώμοι, το στήθος κ.λπ. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται είναι η εμφάνιση, ειδικά στην περιοχή του προσώπου, όπου το πρόβλημα είναι πιο ορατό.

Κοινωνικός αντίκτυπος
Λόγω της επίμονης και υποτροπιάζουσας φύσης της Ακμής, και της ιδιαίτερα έντονης διαταραχής που δύναται να προκαλέσει στην εμφάνιση, σε πολλές περιπτώσεις ακολουθούν προβλήματα στην κοινωνική ή εργασιακή ζωή του ασθενούς. Συχνά, τα άτομα που πάσχουν από Ακμή δεν αισθάνονται πλέον άνετα στις εξόδους τους ή ακόμη και στο εργασιακό τους περιβάλλον. Πράγματα όπως το απλό μακιγιάζ ή και το ντύσιμο, όταν η Ακμή προσβάλει το σώμα, μετατρέπονται σε πηγές άγχους, ενώ τυχόν σχόλια (ακόμη και καλοπροαίρετα) από τον κοινωνικό περίγυρο γίνονται τροχοπέδη στην επίτευξη μιας ισορροπημένης καθημερινότητας. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να κοστίσουν ανθρώπινες σχέσεις, απώλεια σπουδαίων στιγμών, αλλά και επαγγελματικών ευκαιριών.

Ψυχολογικός αντίκτυπος
Έχοντας εξετάσει τα κοινωνικά και επαγγελματικά εμπόδια που μπορεί να θέσει η Ακμή, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι επηρεάζει σημαντικά και την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών, οι οποίοι βιώνουν συναισθήματα περιθωριοποίησης, άγχους και απώλειας της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Παράλληλα, ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι πολύ μεγαλύτερος στην περίπτωση των εφήβων, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το συχνά σκληρό σχολικό περιβάλλον.

Η Θεραπεία της Ακμής
Και οι τρεις προαναφερθέντες παράγοντες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία της Ακμής είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί σε καμία περίπτωση ούτε και να αναβληθεί για οποιονδήποτε λόγο. Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι η βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση.

Αρχικά, είναι βασικό να θυμόμαστε ότι η Ακμή είναι μία από τις λίγες δερματικές παθήσεις που, δυστυχώς, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες ουλές. Γεγονός που επιβαρύνει όλα τα ζητήματα που εξετάσαμε. Έχοντας αυτό κατά νου, αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάληψη άμεσης δράσης για τη θεραπεία της Ακμής, προτού η κατάσταση επιδεινωθεί και οι βλάβες δημιουργήσουν ένα ουσιαστικό, μόνιμο πρόβλημα, θα μπορούσε να έχει τρομερά θετικά αποτελέσματα.

Πέραν αυτού, όπως ισχύει και για κάθε άλλη δερματική πάθηση, είναι ιδιαίτερα επωφελές για τους ασθενείς με Ακμή να συμβουλεύονται εξειδικευμένα ιατρεία αισθητικής και δερματολογίας. Κι αυτό επειδή η καλύτερη δυνατή θεραπεία Ακμής είναι η εξατομικευμένη θεραπεία. Κάθε ασθενής είναι μια μοναδική περίπτωση, παρουσιάζει διαφορετικό τύπο και βαρύτητα Ακμής και, ως εκ τούτου, χρειάζεται μια θεραπεία με βάση τις ξεχωριστές ανάγκες του δέρματός του. 

Επιπλέον, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, η Ακμή δεν αντιμετωπίζεται πλέον μόνο με επιθετικές θεραπείες. Σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους φαρμακευτικές αλλά και μη φαρμακευτικές μεθόδους, ανάλογα με τη σοβαρότητα, τον τύπο της νόσου, και τις ανάγκες τους. Τέλος, για τη σωστή θεραπεία της Ακμής είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη τυχόν αλλεργίες σε συγκεκριμένα συστατικά ή αντένδειξες σε φαρμακευτικές ουσίες, πράγμα που καθιστά την εξατομικευμένη θεραπεία ακόμη πιο καθοριστική. Μια λανθασμένη θεραπευτική επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στην επιδείνωση της νόσου.

Εάν αντιμετωπίζετε την Ακμή, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις, προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναλάβετε γρήγορα δράση, εντοπίζοντας ένα ιατρείο αισθητικής και δερματολογίας με έμπειρο, καταρτισμένο προσωπικό που θα προσδιορίσει τη σωστή πορεία αγωγής για εσάς!