Μέλασμα

Μέλασμα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Μέλασμα:

• Μέλασμα ή Χλόασμα είναι μια πολύ συχνή διάχυτη μελάγχρωση του δέρματος του προσώπου. Το Μέλασμα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στο μέτωπο, το άνω χείλος, τα ζυγωματικά και το πηγούνι.

• Εμφανίζεται κατά 90% στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, με Φωτότυπο ΙΙΙ, IV, V. Μόνο 10% των περιπτώσεων εμφάνισης μελάσματος αφορά άντρες.

• Κατά την κύηση είναι πολύ συχνό φαινόμενο, μαζί με την μελάγχρωση των θηλών και της μέσης γραμμής στην κοιλιά.

• Είναι ιδιαίτερα συχνή η εμφάνιση του Μελάσματος κατά τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων και φωτοευαισθητοποιών φαρμάκων σε συνδυασμό με την απρόσεκτη έκθεση στον ήλιο. Ο ακριβής μηχανισμός δημιουργίας του μελάσματος όμως δεν είναι γνωστός.

• Το Μέλασμα δεν πρέπει να συγχέεται με Ηλιακές Εφηλίδες, Μεταφλεγμονώδη Υπερμελάγχρωση ή άλλες Διάχυτες Μελαγχρώσεις που μπορεί να οφείλονται στη χρήση καλλυντικών, φαρμάκων, μεταβολικές ή ενδοκρινολογικές παθήσεις.

• Το Μέλασμα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση στη θεραπεία του, καθώς δεν πρέπει να εφαρμόζουμε επιθετικές θεραπείες που πιθανώς να προκαλέσουν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η επιλογή ενός ήπιου θεραπευτικού πρωτοκόλλου παρέχει μεγάλη ασφάλεια και ελάχιστο ή καθόλου ερεθισμό, χωρίς να απαιτείται απομάκρυνση της γυναίκας από τις καθημερινές της δραστηριότητες.

• Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι το Μέλασμα υποτροπιάζει, οπότε απαιτείται θεραπεία συντήρησης και χρήση καθημερινής αντιηλιακής προστασίας!


Στη DermAesthete Clinic, η εξειδικευμένη και έμπειρη Δερματολόγος Α. Πινακουλάκη μετά από τη λήψη του ατομικού ιατρικού ιστορικού σας για την εύρεση του αιτίου δημιουργίας του Μελάσματος, εξετάζει με την ειδική λυχνία του Wood το βάθος και την έκταση της μελάγχρωσης ώστε να συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία για την δική σας περίπτωση.

Ο συνδυασμός της τοπικής αγωγής κατ’ οίκον σε συνδυασμό με την ενδεδειγμένη θεραπεία στην Κλινική μας είναι το Golden Standard για να θεραπεύσουμε το μέλασμα.

Η τοπική θεραπεία στηρίζεται κυρίως στην Υδροκινόνη και την Tretinoin, η χρήση των οποίων δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεται κανείς, εφόσον οι χαμηλές συγκεντρώσεις είναι αναποτελεσματικές και οι υψηλές προκαλούν ερεθισμό του δέρματος με επακόλουθη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση (Post inflammatory Hyperpigmentation). Η χρήση υψηλής συγκέντρωσης υδροκινόνης μπορεί να προκαλέσει οχρόνωση. Σε δυσανεξία στην υδροκινόνη ή την τρετινοϊνη χρησιμοποιούνται εναλλακτικά άλλες ουσίες όπως το Κοχικό οξύ, το Αζελαϊκό οξύ και η Αρμπουτίνη.

 

Στο Ιατρικό Κέντρο Αισθητικής Δερματολογίας DermAesthete Clinic θα βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του Μελάσματος που να ταιριάζει απόλυτα με τον δικό σας τύπο δέρματος και τις ανάγκες σας:

 

Σε συνδυασμό πάντα με θεραπεία κατ‘ οίκον (Home Treatment)